WebEDISON - FAQ - Waar haal ik de laatste versie van java?

Windows

De laatste versie van Java kun je altijd downloaden op de pagina Java-downloads voor alle besturingssystemen. Kies voor Windows voor de 2e optie 'Windows offline'; dat is de 32-bit versie.

Java-downloads voor alle besturingssytemen - Selecteer Windows Offline versie

Klik op 'Uitvoeren in Internet Explorer' of kies 'Bestand opslaan in Firefox' en ga naar de downloads (rechtsboven dikke blauwe pijl naar beneden klikken of Ctrl+J) waar je het bestand hebt opgeslagen. Dubbelklik erop en volg de instructies op het scherm.

Tijdens de installatie op een 32bit machine vink je best de vinkjes uit voor de installatie van optionele software, zodat jouw zoekmachine en homepage niet worden aangepast.

Java Setup Optional offer: Amazon Assistent

Als je onderstaande melding krijgt over een out-of-date java version, klik je op 'Uninstall' om oude versies van Java te verwijderen.
BELANGRIJK: Op de site van Java wordt aangeraden om ALLE oude versies van Java van je systeem te verwijderen.

Java Setup - Uninstall out-of-date versrions

Op het einde vink je best deze optie uit als je niet wilt dat Java opnieuw bevestiging vraagt.

Java Setup - Restore security prompts

Na de installatie gaat Java automatisch naar de pagina om te testen welke versie je hebt en of Java goed geïnstalleerd is; klik daarvoor op de knop:Java-versie controleren

Als je de juiste versie hebt, krijg je de melding: "U beschikt over de juiste Java-versie. (Version 8 Update 251).".

De laatste versie is sinds 14 april 2020 Java 8 update 251 voor Windows en dezelfde voor Mac OS X 10.7.3 en hoger.

Gecontroleerde Java-versie Gefeliciteerd! U beschikt over de juiste Java-versie. (1.8.0_251).

Bij Firefox moet je altijd nog eens controleren of de Java plug-in wel ingeschakeld is. Die wordt namelijk automatisch uit veiligheidsoverwegingen uitgeschakeld. Ga daarvoor naar Firefox - Menu openen 3 streepjes - Add-ons - Plug-ins. Zoek naar Java(TM) Platform SE, gevolgd door de versienummer. Controleer dat die niet uitgeschakeld staat. Als dat het geval is, klik je achteraan op het driehoekje en selecteer Vragen om te activeren  zoals hieronder.

Java (TM) Platform SE 8 U251, vragen om te activeren.

In Firefox krijg je voor de url/het adres een grijs blokje  waar je op moet klikken om dan te kiezen voor 'Toestaan en onthouden'.

Grijs blokje voor de url in Firefox

Mac

Op Mac OS X 10.6 en lager is Java in het besturingssysteem geïnstalleerd. Gebruik de functie Software-update van Mac OS X om Java bij te werken. Meer info over Software-update.

Op Mac OS X 10.15, 10.14, 10.13, 10.12, 10.11, 10.10, 10.9, 10.8 en 10.7.3 (doe een software update om naar deze versie te gaan) kan je de laatste versie van Java downloaden via http://www.java.com/nl. (Het voordeel is dat je - als er problemen zijn met Java - die gemakkelijk opnieuw kunt installeren).

Klik dan op de knop Gratis Java-download , daarna op de knop Ga akkoord met de licentiebepalingen en start de gratis download en volg de instructies op het scherm.

Als Java succesvol is geïnstalleerd, sluit dan alle browservensters.

Meer info over Java op Mac