WebEDISON - FAQ - Blijft hangen op bezig met initialiseren

Algemene instellingen

Als WebEDISON blijft hangen op "Bezig met initialiseren" onder het tabblad tabje%20verzenden_0.gif of het tabblad EDISON - tabje terugzendingen afhalen, sluit dan ALLE browservensters van uw internet en probeer eens opnieuw. Als je met de eID werkt, moet je deze ook even uittrekken en terug insteken. Zodoende wordt jouw vorige aanmeldsessie volledig afgesloten.
Opgepast: Als jouw schoolpakket ook via de browser werkt, moet u het schoolpakket ook sluiten.

Op de vraag in verband met certificaten in WebEDISON moet je Yes/Yes of Always/Always (kies Always om deze vraag niet meer te krijgen) antwoorden. Zie WebEDISON stelt vraag i.v.m. certificaat.

Datum en tijd op pc controleren

Tijdens het gebruik van het certificaat wordt ook de datum en tijd gecontroleerd; staat de datum in het verleden, dan blijft de controle hangen op 'Bezig met initialiseren'. Controleer daarom de datum en tijd van de pc en pas dit aan indien deze niet correct zijn. Als je dan de pagina van WebEDISON vernieuwt via bv. F5 zou het wel moeten lukken.

Browser

Om in WebEDISON te kunnen werken, moet u gebruik maken van een browser die Java ondersteunt. Op dit moment zijn dit:

 • Internet Explorer
 • Firefox ESR (Extended Support Release) 52 32bit zip bestandFirefox Setup 52.9.0esr 32bit.zip (43.86 MB)
  Sinds 06/09/2018 een probleem met Firefox, u moet bovenstaande versie installeren en updates tijdelijk uitschakelen.
  Niet vergeten om bij bij drie streepjes Edison firefox Menu openen: 3 streepjes - Opties - Geavanceerd - Update voorlopig op Nooit controleren op updates zetten, anders gaat hij na herstarten weer de nieuwere versie installeren.
 • In Google Chrome kan met WebEDISON gewerkt worden door gebruik te maken van de IE-tab extensie.
 • Met Safari op Apple computers (MacBook, iMac, …) kan ook gewerkt worden. Wel niet met Safari 12 (beschikbaar sinds september 2018) en Safari 13 omdat men daar de Javaplug-in niet meer ondersteund. Teruggaan naar Safari 11 waarin Java toch werkt, blijkt niet te lukken omdat er bij de update naar Safari 12 of 13 ook een aantal systeembestanden zijn veranderd. U kunt terugvallen op Firefox Setup 52.9.0esr voor Mac OS X (Extended support release).

De instellingen voor uw browser vindt u verder onderaan de pagina.

Java

Het is aan te raden om steeds met de meest recente versie van Java te werken. Wanneer er een nieuwe update van Java beschikbaar is en u deze nog niet heeft geïnstalleerd, kan het zijn dat de browser het gebruik ervan blokkeert en vereist dat u eerst de recentste update installeert.

De meest recente update (sinds 14 april 2020) van Java is versie 8 update 251. Zie ook: WebEDISON - FAQ - Waar haal ik de laatste versie van java? en Hoe weet ik welke versie van Java geïnstalleerd is?

Java 32-bits of 64-bits?

Voor het gebruik van WebEDISON (op Windows) is de 32-bits versie van Java vereist. Ook als u op een 64-bit systeem werkt, het is de browser die de Java-versie bepaalt. U kan in het configuratiescherm controleren welke versie u heeft (hoe open ik het configuratiescherm?).

Typ in het Configuratiescherm rechtsboven in het veld ‘In Configuratiescherm zoeken’ de zoekterm ‘Java’ in.

Type 'Java' in het veld 'Configuratiescherm zoeken'

Het resultaat verschijnt vanzelf:

Java (32 bits)

Wanneer de 32-bits versie reeds is geïnstalleerd, zal bij het resultaat ‘Java’ staan. Staat er ‘Java 64 bits’, dan zal bij u de 64-bits versie geïnstalleerd zijn. Installeer in dat geval de juiste versie: WebEDISON - FAQ - Waar haal ik de laatste versie van java? Bij Windows 7 was dit net omgekeerd dan nu bij Windows 10.

Instellingen Java

Open het configuratiescherm op uw computer (hoe open ik het configuratiescherm?) en geef rechtsboven in het veld ‘In Configuratiescherm zoeken’ de zoekterm ‘Java’ in.

Type 'Java' in het veld 'Configuratiescherm zoeken'

Bij de resultaten moet ‘Java’ verschijnen, niet 'Java 64 bits'. Klik hierop om het ‘Java Control Panel’ te openen.

Java (32 bits)

Ga in het Java Control Panel naar het tabblad ‘Security’ en controleer dat ‘Enable java content in the browser’ is aangevinkt. Klik op ‘OK’ om eventuele aanpassingen op te slaan en de instellingen te sluiten.

Enable java content in the browser

Browserspecifieke instellingen

Mozilla Firefox

Mozilla is enige tijd geleden gestopt met de ondersteuning van Java. Er kan wel gebruik gemaakt worden van een andere versie van Firefox, namelijk zip bestandFirefox Setup 52.9.0esr 32bit.zip (43.86 MB) of Firefox Setup 52.9.0esr voor Mac OS X (Extended support release).
Sinds 06/09/2018 een probleem met Firefox, u moet bovenstaande versie installeren en updates tijdelijk uitschakelen.
Niet vergeten om bij drie streepjes Edison firefox Menu openen: 3 streepjes - Opties - Geavanceerd - Update voorlopig op Nooit controleren op updates zetten, anders gaat hij na herstarten weer de nieuwere versie installeren. Sinds september zijn de webservices beschikbaar, de grote softwareleveranciers Informat, Wisa en Broekx zijn klaar hiervoor. Na september zullen ze hun scholen overschakelen naar webservices. Wisa is ondertussen volledig overgeschakeld, Wisa en Broekx zijn hier volop mee bezig. Meer informatie bij uw softwareleverancier.

Hoe weet ik wel versie ik gebruik?

Ga in Firefox rechtsboven in het menu. Dit is de knop met de 3 strepen boven elkaar:

Firefox: 'Menu openen'

Ga daar naar ‘Help’ (bij het vraagteken) en naar ‘Over Firefox’. In het venster dat opent staat welke versie van Firefox u heeft:

Firefox versie

Indien u een andere versie heeft (bv. Firefox Quantum en/of 64-bits), installeer dan Firefox ESR (zip bestandFirefox Setup 52.9.0esr 32bit.zip (43.86 MB) of  Firefox Setup 52.9.0esr voor Mac OS X) of probeer WebEDISON te openen in Internet Explorer.

Gebruik van Java toestaan

Het is mogelijk dat u het gebruik van Java moet toestaan (bv. na het installeren van een update) via de balk die bovenaan verschijnt.

WebEDISON toestaan om 'Java' uit te voeren?

Via het blokje links in de adresbalk kan u eveneens het gebruik van Java toestaan.

Toestaan en onthouden

Kies voor 'Toestaan en onthouden' om te voorkomen dat u steeds opnieuw toestemming moet geven.

Is het in tabblad Terugzendingen afhalen?

In het tabblad Teruzendingen afhalen blijft Firefox gemakkelijk hangen op Bezig met initialiseren. Je mag dan op Esc (op uw toetsenbord) klikken om dit te annuleren. Dit is al intern eens gemeld geweest, maar deze aanpassing heeft niet alle problemen opgelost. Probleem is opnieuw gemeld.
Dit is enkel van toepassing in het tabblad Terugzendingen afhalen. In het tabblad Verzenden mag Firefox niet blijven hangen op Bezig met intialiseren.

Tijdelijke oplossing: verwijder de tijdelijke bestanden in Java en Firefox. Dit werkt niet altijd en is ook geen definitieve oplossing. Het kan zijn dat je dit na een tijdje eens moet herhalen.

Java 8.x, 7.x, 6.x ga naar Configuratiescherm - Java - General - knop Settings - knop Delete Files - Trace and log files, Cached Applications and Applets en Installed Applications and Applets aanvinken en dan de knop OK.
Daarna kan je Keep temporary files on my computer uitvinken.

Wis de volledige geschiedenis in Firefox en herstart Firefox.

Firefox alle geschiedenis wissen

Als u met een eID wilt aanmelden, zou u de volgende extentie eID België moeten installeren:

Mogelijkheid 1:
zip bestandeid_belgie-1.0.23.xpi_.zip (24 kB), dit bestandje kunt u opslaan en daarna uitpakken.

Ga daarna in Firefox naar 3 streepjes - Add-ons - Extensies - tandwieltje - Add-on installeren via bestand... - blader naar bestand eid_belgie-1.0.23.xpi en klik openen, kies Installeren en kies Nu herstarten. De add-on eID België is nu geïnstalleerd en kan gebruikt worden.

Mogelijkheid 2:
Vanuit Firefox kunt u direct naar de volgende link gaan: eID België Firefox add-on 1.0.23.xpi kies Downloaden - Openen met ... Firefox (52.9.0) en dan knop OK. Firefox gaat de add-on installeren, kies Installeren. Je krijgt de melding dat eID België met succes is geïnstalleerd. Ga dan naar 3 streepjes - Add-ons om eID België in te schakelen, klik op knop Inschakelen en klik op Nu herstarten om Firefox te herstarten. Melding daarna ivm Bestand niet gevonden mag je negeren.

 

 

Specifieke instellingen voor Internet Explorer

 • Sinds 11/10/2019 blijft Internet Explorer hangen in het tabblad Terugzendingen afhalen. U kunt gewoon op esc(ape) op uw toetsenbord duwen. U kunt dan wel de terugzendingen normaal afhalen. In het tabblad Verzenden doet het probleem zich niet voor.
  Ondertussen is er een oplossing gevonden, door vlaanderen.be aan de lijst van compatibiliteitsweergave toe te voegen. Volg hiervoor onderstaande stappen:
  1. ga naar https://webedison.vlaanderen.be zonder aan te melden
  2. via tandwieltje - Instellingen voor compatibiliteitsweergave
  3. klik op de knop Toevoegen
   Internet Explorer compatibiliteitsweergave url vlaanderen.be toevoegen
  4. herstart Internet Explorer voor de zekerheid.

WebEDISON blijft nu niet meer hangen bij het gaan naar tab Terugzendingen afhalen.

Opgelet: Als u in Internet Explorer bij browsegeschiedenis verwijderen ook aanvinkt om de geschiedenis te verwijderen, worden ook de websites bij compatibiliteitsweergave gewist. Dan gaat u daarna bovenstaande stappen opnieuw moeten doen.

 • Indien het probleem blijft en je werkt met Internet Explorer moet je *.vlaanderen.be en *.belgium.be aan vertrouwde websites toevoegen. Moest het testje Heb ik Java op de site www.java.com niet lukken, kun je best ook *.java.com toevoegen aan de vertrouwde websites.

Om *.vlaanderen.be toe te voegen moet je als volgt te werk gaan: ga naar tandwieltje rechtsboven - Internetopties - Beveiliging - selecteer Vertrouwde websites - knop Websites, vink onderaan Serververificatie (https:) uit, typ *.vlaanderen.be en klik Toevoegen.

Venster vertrouwde websites: *.Vlaanderen.be toevoegen

Voeg ook de andere site toe door *.belgium.be in te typen bij Deze website aan de zone toevoegen, klik daarna op de knop Toevoegen. Moest het testje Heb ik Java op de site www.java.com niet lukken, kun je best ook *.java.com toevoegen aan de vertrouwde websites. Vink onderaan Serververificatie (https:) terug aan en klik knop Sluiten.

Vertrouwde websites: reeds toegevoegd: *.belgium.be, *.vlaanderen.be

Sluit alle browservensters en log opnieuw aan in WebEDISON.

 • Indien het probleem blijft en je werkt met Internet Explorer, ga naar Extra - Internetopties - Tabblad Beveiliging - Vertrouwde websites. Controleer of het beveiligingsniveau op Normaal (of lager) staat, zoniet klikt u eens op de knop Standaardniveau, bevestig, sluit Internet Explorer en probeer opnieuw. Probeer ook lagere beveiligingsniveaus. Altijd eerst Internet Explorer sluiten en dan pas proberen.
Bij internetopties\ het tabblad beveiliging\ veiligheidsinstellingen voor de vertrouwde websites
 • Indien het probleem blijft, kan je hetzelfde ook eens proberen in een andere browser bvb Firefox. Zie Firefox ESR. Na de installatie van Firefox, kan je best de instellingen importeren uit uw andere browser. Voor Firefox moeten er extra aanpassingen gedaan worden in de browser. Zie Welke instellingen moet ik doen in Firefox om met WebEDISON te kunnen werken. Probeer nu eens in Firefox naar WebEDISON - tab Verzenden te gaan. Als het wel lukt in Firefox, maar niet met IE, is het een probleem met Java en IE. Ga naar het volgende puntje om dit op te lossen : Internet Explorer Opnieuw instellen.
 • Indien het probleem blijft, kan je Internet Explorer eens opnieuw instellen naar de standaardinstellingen. Hiervoor ga je naar Extra - Internetopties - tab Geavanceerd - onderaan Instellingen voor Internet Explorer opnieuw instellen, knop
Edison-knop_opnieuw_instellen_0.gif

,

IE11 en 10: controleer dat selectievakje Persoonlijke instellingen verwijderen NIET is aangevinkt. Zodoende worden volgende gegevens niet verwijderd:

 • Browsegeschiedenis, tijdelijke internetbestanden, cookies, formuliergegevens en opgeslagen wachtwoorden
 • Opgegeven URL-gegevens en menu-uitbreidingen
 • InPrivate-filtergegevens
 • Lijst met onlangs gebruikte items in Explorer

Moest het probleem blijven, dan kan je nogmaals knop

Edison-knop_opnieuw_instellen_0.gif

klikken en controleer vervolgens of het selectievakje Persoonlijke instellingen verwijderen is aangevinkt.

Jouw favorieten blijven sowieso bewaard.

Specifieke instellingen voor Google Chrome.

Een aantal gebruikers van WebEDISON werken met Google Chrome. Deze browser wordt in principe niet door het departement ondersteund maar de werking was tot nu over het algemeen uitstekend.

 • Vanaf de versie 45 van Chrome (september 2016) is gebleken dat deze geen Java meer uitvoert.


NPAPI-ondersteuning door Chrome
De Java-plug-in voor webbrowsers is afhankelijk van de plug-inarchitectuur NPAPI. Deze is voor meerdere platforms geschikt en wordt al sinds lange tijd door de belangrijkste webbrowsers ondersteund. Google heeft in september 2013 plannen aangekondigd om NPAPI-ondersteuning door Chrome 'eind 2014' te verwijderen. Dit betekent feitelijk dat de ondersteuning voor Silverlight, Java, Facebook Video en overige soortgelijke op NPAPI gebaseerde plug-ins verdwijnt.

Voorlopig kan je ook de extentie

De Internet Explorer extensie in Google Chrome

installeren in  Chrome, zo kan je toch met deze browser blijven verder werken. Voeg https://webedison.vlaanderen.be/* en https://www.java.com/* (zo kan je Java testen op www.java.com) toe aan de auto url's. Als je daarna naar WebEDISON gaat, gaat hij dit automatisch openen in een nieuwe tab via IE tab.
Selecteer in de IE Compatibility Mode de IE11 Standards Mode.
Nu kun je naar https://webedison.vlaanderen.be gaan, de eerste keer moet je nog een extra "ietabhelper.exe" uitvoeren om de IE Tab te activeren.
Je ziet bovenaan een blauwe balk als IE Tab actief is.

 

Chrome blauwe balk IE Tab actief

Vermits Chrome met ie tab de motor van Internet Explorer gebruikt gaat u ook last hebben van het volgende probleem. Sinds 11/10/2019 blijft Internet Explorer soms hangen in het tabblad Terugzendingen afhalen. U mag voorlopig gewoon op esc(ape) op uw toetsenbord duwen. U kunt dan wel de terugzendingen normaal afhalen. In het tabblad Verzenden doet het probleem zich niet voor. Vermoedelijk heeft dit te maken met een wijziging in Internet Explorer of met de tussenliggende systemen want WebEDISON is niet aangepast.

Ondertussen is er een oplossing gevonden, door vlaanderen.be aan de lijst van compatibiliteitsweergave toe te voegen. Volg hiervoor onderstaande stappen:

 1. ga in Internet Explorer naar https://webedison.vlaanderen.be zonder aan te melden
 2. via tandwieltje - Instellingen voor compatibiliteitsweergave
 3. klik op de knop Toevoegen
  Internet Explorer compatibiliteitsweergave url vlaanderen.be toevoegen
 4. herstart Internet Explorer voor de zekerheid.

WebEDISON blijft nu niet meer hangen bij het gaan naar tab Terugzendingen afhalen in Chrome met extentie ie tab.

Definitieve oplossing gaat zijn om te werken met de Edison webservices rechtstreeks vanuit het schoolpakket zoals de meeste schoolpakketten nu al doen.

 

Specifieke instellingen voor Safari.

Safari 10

 1. Klik op 'Safari' en selecteer Voorkeuren.

 2. Klik op Beveiliging.

 3. Selecteer plug-in-instellingen.

 4. Links bovenaan vink Java aan

 5. Bij geconfigureerde websites webdison.vlaanderen.be zet je de Java aan, als WebEDISON er nog niet tussen staat, moet je eerst in je browser eens naar https://webedison.vlaanderen.be gaan.

 6. Houdt de alt toets ingedrukt en klik op Aan om de verborgen optie Voer uit in veilige modus zichtbaar te maken

 7. Verwijder het vinkje bij Voer uit in veilige modus (Veilige modus verhindert dat u via uw browser aan bestanden op uw Mac kunt, maar WebEDISON moet aan de zendingsbestanden kunnen, dus daarom uitvinken).

Safari 11

 1. Klik op 'Safari' en selecteer Voorkeuren.

 2. Klik op websites

 3. Links onderaan vink Java aan bij Plugins

 4. Bij geconfigureerde websites webdison.vlaanderen.be zet je de Java aan, als WebEDISON er nog niet tussen staat, moet je eerst in je browser eens naar https://webedison.vlaanderen.be gaan.

 5. Houdt de alt toets ingedrukt en klik op Aan om de verborgen optie Voer uit in veilige modus zichtbaar te maken

 6. Verwijder het vinkje bij Voer uit in veilige modus (Veilige modus verhindert dat u via uw browser aan bestanden op uw Mac kunt, maar WebEDISON moet aan de zendingsbestanden kunnen, dus daarom uitvinken).

Zoals bovenaan gemeld is in Safari 12 en 13 deze mogelijkheid niet meer aanwezig, omdat men daar de Javaplug-in niet meer ondersteund. Teruggaan naar Safari 11 waarin Java toch werkt, blijkt niet te lukken omdat er bij de update naar Safari 12 of 13 ook een aantal systeembestanden zijn veranderd. U kunt terugvallen op Firefox Setup 52.9.0esr voor Mac OS X (Extended support release).

Specifieke instellingen voor Edge.

Edge is de nieuwe browser van Windows 10. Zoals Chrome voert Edge ook geen plugins uit. Het zal mogelijk blijven om Internet Explorer 11 te gebruiken en er voor bedrijven de standaardbrowser van te maken (via group policies) of om vanuit Edge een pagina te openen in Internet Explorer. Klik hiervoor rechtsboven op

knop met 3 puntjes

en kies

Edge met Internet Explorer 11 openen

.

Je kan Internet Explorer ook terugvinden in het Start menu onder Alle apps - Accessoires - Internet Explorer of All apps - Windows Accessories - Internet Explorer. Zie de specifieke instellingen van Internet Explorer

WebEDISON blijft nog steeds hangen op bezig met initialiseren?

Blijft WebEdison nog steeds hangen op bezig met initialiseren, verwijder dan manueel alle versies van Java (Hoe verwijder ik Java van mijn Windows-computer?), inclusief mogelijke oude versies die nog geïnstalleerd zijn. Installeer Java daarna opnieuw en start na de installatie uw computer helemaal opnieuw op.

U kan ook steeds de Edison helpdesk bereiken op het telefoonnummer 02 553 90 90 of via helpdesk.edison@ond.vlaanderen.be.