Rechtstreekse zendingen en terugzendingen met Edison webservices

Beste WebEdison-gebruiker,

Weet je dat het technisch mogelijk is om rechtstreeks vanuit het softwarepakket zendingen te versturen en terugzendingen af te halen?
Het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) werkte hiervoor samen met de softwareleveranciers aan een uitbreiding van WebEdison, de ‘Edison webservices’.

Vandaag versturen al meer dan 80% van alle scholen hun zendingen op deze manier.

UItroll van de Edison webservices in de periode oktober 2018 tot en met februari 2020.

Waarom deze uitbreiding?

Om het jou als klant gemakkelijker te maken. Je hoeft je niet meer aan te melden bij WebEdison en Java-updates worden overbodig. Alle communicatie verloopt namelijk vanuit het softwarepakket. Dat is ook bij Discimus het geval.

Je kan via Edison webservices zendingen versturen en terugzendingen afhalen met om het even welke browser. WebEdison maakt gebruik van Java. Steeds minder browsers ondersteunen dat programma. Je bent dus, zoals nu, niet meer afhankelijk van Internet Explorer, Firefox ESR en Safari 10 of 11.  AGODI speelt met Edison webservices in op de technologieën van vandaag.

Wat verandert er?

De Edison webservices brengen een aantal veranderingen teweeg in vergelijking met WebEdison:

  • Zendingen versturen en terugzendingen afhalen kan rechtstreeks vanuit het softwarepakket.
  • Softwareleveranciers krijgen de mogelijkheid om het afhalen van de terugzendingen automatisch te laten gebeuren.
  • Aanmelden bij WebEdison is niet meer nodig.
  • Rechten toekennen in het Gebruikersbeheer van de Vlaamse Overheid (WebIDM) is niet meer nodig. De rechten worden beheerd in het softwarepakket.
  • Regelmatige updates van Java voor WebEdison zijn niet meer nodig.
  • Je moet aan AGODI doorgeven vanuit welk softwarepakket er zendingen verstuurd mogen worden voor jouw school (opnieuw naar analogie met Discimus). Contacteer hiervoor de Edison-helpdesk: T 02 553 90 90    helpdesk.edison@ond.vlaanderen.be

Wat verandert er niet?

De zendingen worden nog altijd 's nachts verwerkt. Terugzendingen zijn de volgende werkdag beschikbaar.

Hoe werkt dit in mijn softwarepakket?

Je neemt daarvoor het best contact op met jouw softwareleverancier. Het hangt er namelijk van af hoe en wanneer de softwareleverancier de Edison webservices inbouwt.

Wat gebeurt er met de huidige versie van WebEdison?

WebEdison blijft voorlopig beschikbaar en blijft nog even naast de Edison webservices bestaan. Je krijgt op tijd een bericht als WebEdison verdwijnt.