Job in het onderwijs - Solliciteren in het onderwijs

Het onderwijs kent eigen procedures om personeel aan te werven.

  • Het schoolbestuur of de directie treedt in het onderwijs op als werkgever.

  • Het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) is zelf niet bevoegd voor aanwervingen en heeft ook geen overzicht van de vacatures in het onderwijs. Het heeft dus geen enkele zin een sollicitatiebrief naar de minister of het ministerie te sturen. Als je uiteindelijk aangeworven wordt, zal AGODI wel je salaris uitbetalen en zorgen voor je personeelsdossier.

 

Hoe solliciteren?

  1. Rechtstreeks

Wil je solliciteren voor een job in het onderwijs, dan kun je rechtstreeks contact opnemen met de scholen, schoolbesturen, scholengroepen of onderwijsnetten die je voorkeur wegdragen.

Je vindt de contactgegevens terug via de website onderwijsaanbod.
Sommige onderwijsnetten hebben een online vacature- en/of sollicitantendatabank.pdf bestandKlik hier voor een beknopt overzicht (585 kB)


2. Via de leerkrachtendatabank

Deze databank wordt door veel scholen gebruikt die snel een geschikte kandidaat willen vinden voor bijvoorbeeld een vervanging. De leerkrachtendatabank is een online databank die beheerd wordt door de VDAB. Tijdelijke leraren, afgestudeerden van de lerarenopleiding en andere kandidaten kunnen zich inschrijven via de leerkrachtendatabank van VDAB en er hun cv publiceren.

Scholen kunnen daarin zelf op zoek gaan naar een geschikte kandidaat volgens regio en vak, maar kunnen ook vacatures plaatsen die automatisch bezorgd worden aan alle kandidaten die in aanmerking komen. De VDAB houdt de databank actueel en werkt daarvoor samen met AGODI.
 

3. Via jobsopschool.be

Steeds meer schoolgemeenschappen (vooral in het basisonderwijs) maken ook gebruik van jobsopschool.be. Klik hier om op de kaart te zien waar deze toepassing op dit ogenblik al wordt gebruikt.

Campagne lerarenberoep
word een echte influencer: logo campagne lerarenberoep
poi: een groene en een rode prikker op een plan

Adressen van alle scholen vind je via de webpagina onderwijsaanbod.