WebEDISON - Voorbereiding

In de loop van het nieuwe schooljaar wordt WebEDISON, de opvolger van EDISON, ingevoerd. U kan zich hier echter nu al op voorbereiden!

De voornaamste nieuwigheden in WebEDISON zijn :

 • Er hoeft geen EDISON-software meer geïnstalleerd te worden. Zendingen versturen en terugzendingen afhalen gebeurt via uw web-browser. WebEDISON is niet meer aan één bepaalde PC gebonden, overal waar u toegang heeft tot internet kan u WebEDISON gebruiken.
 • De sleuteldiskette en de verschillende wachtwoorden zijn niet bruikbaar voor WebEDISON. U krijgt toegang tot WebEDISON via uw elektronische identiteitskaart (eID) met pincode en/of federaal token. De directeur van de instelling bepaalt zelf wie er toegang krijgt tot WebEDISON en met welke rol.
 • Er wordt een onderscheid gemaakt tussen personeels- en leerlingenzendingen. De personeelsadministratie kan dus van de leerlingenadministratie gescheiden worden.

Volgende zaken wijzigen niet in WebEDISON :

 • Met uw softwarepakket blijft u werken zoals vroeger : de inhoud en de structuur van de zendingen en terugzendingen blijven gelijk. Alleen verstuurt u de zendingen nu via WebEDISON in plaats van met de huidige EDISON.
 • Aan uw softwarepakket zelf hoeft dan ook niets gewijzigd te worden.
   

Voorbereiding op WebEDISON :

De overstap van EDISON naar WebEDISON van de bijna 5000 instellingen is gepland vanaf half oktober 2008 tot en met juli 2009. De EDISON-helpdesk zal u contacteren wanneer uw instelling aan de beurt is. Ondertussen kan u zich alvast voorbereiden:

 1. De computer(s) (PC, Mac) die u gebruikt voor WebEDISON moet(en) voldoen aan de technische vereisten.
   
 2. Zorg ervoor dat álle betrokken personen over een elektronische identiteitskaart (met pincode) en/of federaal token (één van beide volstaat) beschikken. Dit geldt zowel voor de secretariaatsmedewerkers die effectief met WebEDISON zullen werken, als voor de EDISON-beheerders (meestal is dit de directeur) die de personen zullen aanduiden die voor hun instelling(en) met WebEDISON mogen werken.
   
 3. Evenals de elektronische identiteitskaart (eID) is het federaal token persoonsgebonden. Dit betekent dat elke gebruiker van Webedison zal moeten beschikken over zijn/haar eigen federaal token tenzij hij/zij een elektronische identiteitskaart (eID) heeft.
   
 4. De elektronische identiteitskaart met pincode wordt uitgereikt door de dienst Bevolking van uw gemeente. Om de elektronische identiteitskaart te kunnen gebruiken, is een passende kaartlezer nodig, en er moet ook speciale eid-software (nieuwe versie 3.5 sinds september 2008) geïnstalleerd worden.
   
 5. Het federaal token (voor burgers) is niet specifiek voor WebEDISON maar kan u ook gebruiken voor bv. de elektronische belastingsaangifte (Taxonweb). Vraag hier uw federaal token aan (is gratis) indien u er nog geen heeft. Niet-Belgen met verblijfsvergunning kunnen terecht op het registratiekantoor van Fedict.
   
 6. Probeer uw federaal token met paswoord en codes en/of elektronische identiteitskaart met pincode uit op www.taxonweb.be (doorklikken op Edison-knop_login_taxonweb). Ondervindt u hierbij problemen contacteer de servicedesk van fedict (Federale Overheidsdienst Informatie- en Communicatietechnologie).
 7. De elektronische identiteitskaart en/of het federaal token zijn uw persoonlijke toegangssleutel tot WebEDISON. Ook als u voor meerdere instellingen werkt, hebt u slechts één identiteitskaart en/of token nodig.

Meer informatie

Volgende informatie is reeds beschikbaar :

 • WebEDISON handleiding: WebEDISON - Startpagina
 • WebEDISON toepassing:
   
 • WebIDM/Gebruikersbeheer handleiding:
 • WebIDM/Gebruikersbeheer toepassing:
   
 • Presentatie pilootscholen: