WebEDISON - FAQ - Java en WebEDISON in de toekomst

Enkele instellingen hebben ons gecontacteerd ivm de melding die nu altijd komt bij het installeren van Java. Het gaat over de volgende melding:

Java verandering licentie

Ze stellen zich volgende vragen: Gaat WebEDISON en Java nog werken vanaf januari 2019? Wordt Java vanaf januari 2019 betalend voor commercieel gebruik? Moet ik betalen om gebruik te kunnen maken van Java?

Er gaan een aantal dingen veranderen bij Java ivm de licentie. We hebben het voor de zekerheid nagevraagd bij onze extern ict-leverancier.

Het goede nieuws is dat de Java-expertgroep van onze externe ict-leverancier heeft bevestigd dat ze geen problemen verwachten. Zeker niet tot 2020 en daarna zijn er nog andere mogelijkheden.

Het is zo dat meer en meer schoolpakketten met de webservices Edison gaan werken en hun zendingen rechtstreeks doen vanuit het schoolpakket. Op dit moment zijn Informat, Broekx en Wisa hier al klaar mee. Informat heeft sinds 15/11 al zijn scholen overgeschakeld naar de webservices. Broekx is ook volledig overgeschakeld en Wisa zit op een 50%.

Bij softwareleveranciers die nog niet klaar zijn met de webservices, kunnen de instellingen nog altijd verzenden via WebEDISON in Internet Explorer, Chrome met extentie ie tab of eventueel via een specifieke versie van Firefox.

Voorlopig heb ik telefonisch al onderstaand antwoord gekregen. De officiële mail volgt later.

Hij heeft de vraag gesteld in hun Java-expertgroep.

- zou enkel een probleem kunnen zijn op support gebied, maar hun Java-expertgroep heeft in al die tijd nog nooit een ticket moeten openen bij Java voor support.

- voor WebEDISON tot 2020 zeker geen probleem met bestaand contract (onze externe ict-leverancier heeft een contract met Java), tenzij Java het contract zou aanpassen, maar dat zou in hun eigen nadeel zijn.

- later zal ook vergelijkbare freeware uitkomen, dan zou je die kunnen gebruiken ipv de echte Java.