WebEDISON - FAQ - Google Chrome - Windows 10 met Webedison

Belangrijke informatie voor het gebruik van webEDISON met de browser Google Chrome en met EDGE / Windows 10.

Vaststelling
Een aantal gebruikers van WebEDISON werken met Google Chrome. Deze browser wordt in principe niet door Onderwijs en Vorming ondersteund maar de werking was tot nu over het algemeen uitstekend. Vanaf versie 45 van Google Chrome, die in september 2015 beschikbaar werd, was het niet meer mogelijk om de Java Applet te gebruiken in Google Chrome. WebEDISON werkt niet meer in Google Chrome.
WebEDISON werkt ook niet in Edge, de standaardbrowser voor Windows 10.
Technische achtergrond: deze nieuwe browsers laten niet toe dat een “applet” uitgevoerd wordt. Een applet is een programma dat extra mogelijkheden aan de browser toevoegt. Zo is het via de Java applet van WebEDISON  mogelijk om zendingsbestanden te tonen op basis van toegangsrechten, om de opbouw van zendingen te controleren, om meerdere zendingen samen te versturen, … enz

Oplossing korte termijn
Volgens informatie waarover we nu beschikken, zijn dit de mogelijkheden waarmee je vrijwel zeker nog verder kunt werken in dit schooljaar:

 • Installeer Google Chrome v45 niet, maar gebruik verder een eerdere versie van Google Chrome.
   
 • Voorlopig kan je ook de extentie IE tabDe Internet Explorer extensie in Google Chrome installeren in  Chrome, zo kan je toch met deze browser blijven verder werken.
  Door deze extentie gebruik je Internet Explorer in Google Chrome.
  Hoe installeer je deze extensie:

  Zoek deze  extentie op in de Chrome web store. Ga hiervoor naar 3 puntjes - Meer hulpprogramma's - Extensies. Klik daarna op 3 streepjes linksboven en kies onderaan Chrome Web Store openen. Zoek daar extensie ie tab en installeer deze.
  Klik rechts in Chrome op wit e-tje in blauwe cirkel en kies opties
  Voeg https://webedison.vlaanderen.be/* en http://www.java.com/* (zo kan je Java testen op www.java.com) toe aan de auto url's. Als je daarna naar WebEDISON gaat, gaat hij dit automatisch openen in een nieuwe tab via IE tab.

Belangrijk: Onderaan duid je bij IE Compatibilty Mode IE 11 Standards Mode aan, anders blijft hij op de standaard IE 7 Standards Mode staan en geeft dit problemen met aanmelden.
De eerste keer moet je nog een extra "ietabhelper.exe" uitvoeren om dit mogelijk te maken.

 • Gebruik of schakel over naar Firefox ESR (Extended Support Release).  Firefox ESR laat de Java Applet toe. Vanaf Firefox 52, beschikbaar sinds 9 maart 2017, wordt de Java plug-in geblokkeerd.
   
 • Gebruik of schakel over naar Internet Explorer 11.
  Edge wordt weliswaar de standaardbrowser voor Windows 10 en zal geen ondersteuning meer bieden voor applets, maar het zal mogelijk blijven om Internet Explorer 11 te installeren en er voor bedrijven de standaardbrowser van te maken (via group policies) of om vanuit Edge een pagina te openen in Internet Explorer. Klik hiervoor rechtsboven op knop met 3 puntjes en kies Edge met Internet Explorer 11 openen

Oplossing lange termijn
Samen met onze informaticaleverancier onderzoeken we een aantal mogelijke pistes om dit probleem op te lossen.
We brengen jouw op de hoogte zodra hierover meer bekend is. Men kijkt nu in de richting van webservices zoals ook voor Discimus gebruikt worden. De webservices zullen actief worden in oktober 2018. Uw schoolpakket moet hiervoor ook aanpassingen doen om dit te ondersteunen. Meer info bij uw softwareleverancier.