WebEDISON - FAQ - Wat moet ik doen als ik mijn pincode vergeten ben?

Pin- en pukcode in een notendop

In de brief die je thuis ontvangt om te melden dat jouw eID klaar ligt, bij de dienst Bevolking van uw gemeente, staat een pukcode en een pincode:

  •     de pukcode of 'Personal Unblocking Key' is nodig om jouw eID te activeren. 
  •     de pincode of 'Personal Identification Number' krijg je als je gebruik wenst te maken van de elektronische handtekening.

Eens je de codes heeft ontvangen, ga je ermee naar de dienst Bevolking van jouw gemeente. Daar zal de gemeentebediende de microchip op de elektronische identiteitskaart activeren.

Het is aangeraden om de pin code te wijzigen in een cijfercombinatie die je gemakkelijk kan onthouden. Bij de keuze van de nieuwe pincode ben je niet beperkt tot vier cijfers.

Opgelet! Jouw pincode is strikt persoonlijk. Kies dus geen voor de hand liggende cijfercombinatie zoals geboortedatum of -jaar.

Als je pin- en pukcode kwijt of vergeten bent, kan je nieuwe codes aanvragen:

Om de nieuwe codes te kunnen aanvragen mag er geen procedure van adreswijziging of aanvraag van een nieuwe eID hangende zijn:

  • als er een adreswijziging hangende is, dan kan je pas nieuwe codes aanvragen bij de inschrijving in de nieuwe gemeente
  • bij een lopende aanvraag voor een nieuwe eID wordt de nieuwe pin- en pukcode automatisch naar jou thuis verzonden.

De belangrijkste voorwaarde om met de elektronische identiteitskaart te kunnen werken, is dat jouw computer voorzien is van een kaartlezer en de nodige software voor de kaartlezer.

Een kaartlezer is een speciaal apparaatje om de identiteitskaart met de PC te verbinden.
De software voor de kaartlezer vind je bij http://eid.belgium.be/nl.

De microchip is geblokkeerd of je bent jouw pincode vergeten, maar u hebt jouw pukcode nog?

Als je driemaal na elkaar een foute pincode intikt, dan blokkeert de microchip. Als dat gebeurt, ga dan naar de dienst Bevolking van uw hoofdverblijfplaats, samen met het originele document met jouw pukcode. Met de pukcode kan je bij de dienst Bevolking de pincode deblokkeren of wijzigen.

Aanvraag nieuwe pincode http://www.ibz.rrn.fgov.be/nl/identiteitsdocumenten/eid/aanvraag-pincode/