WebEDISON - FAQ - Wat moet ik doen als ik een eID (elektronische identiteitskaart) wil gebruiken?

Wil je met jouw e-ID inloggen dan moet je:

- het e-ID programma van FedICT installeren.  Dit is een eenmalige installatie die je nadien niet meer hoeft te doen. Om te installeren heb je beheerdersrechten op de PC nodig anders moet je beroep doen op jouw ict-coördinator
- je hebt een kaartlezer nodig.

Hoe ga je hiervoor te werk?  Alle info en software vind je op de site eid.belgium.be. Installeer zowel de eID-software als de eID-viewer. Na installatie herstart je de computer.

Start hierna zeker de eID viewer Icoon voor de electronische identiteitskaart op om te controleren dat je inderdaad jouw eID kunt lezen en dat dus ook jouw kaartlezer werkt.
Je kan daar ook in tab "Kaart/PIN"  jouw pincode testen en jouw certificaten valideren.

De eerste keer dat je eID viewer opstart kan je een vraag krijgen om een basiscertificaat van Belgium Root te installeren, hierop moet je zeker Ja antwoorden, anders is het gebruik van de eID niet mogelijk. Je krijgt deze melding maar één keer; van zodra dit basiscertificaat gekend is kan Windows alle andere kaarten lezen die met dit zelfde basiscertificaat werken.

Venster vraag basiscertificaat Belgium root installeren

Bij problemen met Belgium Root certificaten, bezoek je repository.eid.belgium.be/index.php?lang=nl.

Voor Firefox heeft Fedict een addon ontwikkeld die zorgt voor een automatische koppeling van Firefox met de eID Middleware:
Voor Firefox ESR 52.9.0 moet volgende addon geïnstalleerd worden:

zip bestandeid_belgie-1.0.23.xpi_.zip (24 kB), dit bestandje kunt u opslaan en daarna uitpakken.

Ga daarna in Firefox naar 3 streepjes - Add-ons - Extensies - tandwieltje - Add-on installeren via bestand... - blader naar bestand eid_belgie-1.0.23.xpi en klik openen, kies Installeren en kies Nu herstarten. De add-on eID België is nu geïnstalleerd en kan gebruikt worden.

zie ook Instellingen eID Add-on voor Firefox